Terugblik 100 op 100 voor Herbestemming en Herbestemmingsdag

100 op 100 voor Herbestemming en de allereerste Herbestemmingsdag zitten er op. Een heel jaar lang hebben Bertrand Lafontaine (Architectura), Ruben Willaert (Herbé), Sara Vermeulen (CASPAR consulting), Pieter Verfaillie (bow Architecten), Wouter Polspoel (Circubuild) en Rik Neven (Palindroom) in, het totaal 100 boeiende herbestemmingen gepost in aanloop naar de eerste Herbestemmingsdag van 12 mei. We blikken met de zes partners in crime terug op 100 op 100 en op de Herbestemmingsdag, maar  lichten ook al een tip van de sluier van een vervolgreeks die er staat aan te komen. 

100 op 100 voor herbestemming

Editie 2024

Sara Vermeulen

“We hadden geen idee waar we aan begonnen... Ik heb evenveel genoten van het in elkaar knutselen van mijn eigen 18 bijdragen als het ontdekken van de projecten van de vijf anderen. Maar het fijnst was misschien nog alle reacties die we kregen en die de 100 op 100 echt tot leven brachten. Dank je wel iedereen!”

 

Bertrand Lafontaine

“De artikelenreeks "100 op 100 voor herbestemming" bood ons een diepgaande blik op herbestemmingsprojecten van diverse aard, waarbij het enthousiasme en de kennis van de specialisten die meewerkten, enorm inspirerend waren. Als hoofdredacteur van Architectura was deze serie een verrijking van mijn dagelijkse zoektocht naar opmerkelijke bouwprojecten. De Herbestemmingsdag was een instant-hit en bewees dat erfgoed niet alleen bewaard maar ook actief hergebruikt kan worden, wat hoop geeft voor toekomstige projecten. Mijn persoonlijke favoriet was De Grote Post, gekozen door Sara Vermeulen. Haar woorden "deze herbestemming bewijst dat het modernisme, ondanks alle technische beperkingen, wel degelijk de nodige kwaliteiten heeft voor hedendaags gebruik" resoneren met mijn visie op de dynamische rol van erfgoed in onze hedendaagse maatschappij.”

 

Wouter Polspoel

“Ik wist vooraf eigenlijk niet dat er zo’n breed spectrum aan soorten herbestemming bestaat. Ik onthoud ook van de reeks dat het herbestemmen van panden al goed ingang heeft gevonden in mijn eigen stad Mechelen. Het was fijn om te zien dat enkele van die projecten op Herbestemmingsdag druk werden bezocht! Mijn favoriete herbestemming was BlueCity in Rotterdam, de reconversie van een subtropisch zwemparadijs tot een circulaire hotspot: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7125448462531211265/. 

Als hoofdredacteur van Circubuild is me doorheen de jaren duidelijk geworden dat herbestemming het summum is van circulair bouwen en dus ook zowat het belangrijkste middel om de CO2-impact en de grondstoffenschaarste veroorzaakt door de bouwsector terug te dringen. Herbestemming heeft dan ook de toekomst, daar ben ik zeker van!”

 

Ruben Willaert

“Ik was aangenaam verrast dat zelfs actief in de nichewereld van het herbestemmen er toch nog zoveel ongekende mooie projecten zichtbaar worden. Dit is bevestigend voor de bestaansreden van deze dag.”

 

Pieter Verfaillie

“We mogen spreken van een groot succes en daar ben ik blij om. De stelling die ik poneerde in Kortrijk, bij de aankondiging van de eerste Herbestemmingsdag op 12 mei 2023: ‘Iedereen herbestemt’ is wel degelijk bevestigd. Herbestemming is overal en kent heel veel gedaantes en verpersoonlijkte definities, zo getuige deze sterke eerste reeks.  Deze 100 mooie voorbeelden en de aanwezigheid van de vele bezoekers tijdens de eerste editie van herbestemmingsdag  tonen aan  dat herbestemmen meer aandacht moet krijgen. 

Het zou fijn zijn om in de volgende reeks te zien dat ook andere sectoren herbestemmen, want dat doen ze. Bij deze een challenge voor de volgende ploeg. Alvast heel veel succes!”

 

Rik Neven

“Met 100 op 100 en met de Herbestemmingsdag hebben we, geïllustreerd met 100 prachtige voorbeelden, aangetoond dat herbestemmen het summum is van circulair bouwen. Veel beter dan materialen te recycleren of de monteren en demonteren -absoluut noodzakelijk -    is het qua circulariteit en duurzaamheid nog beter en efficiënter om het gebouw in zijn geheel in de kringloop te houden. 

Als ik een aflevering moet kiezen, ga ik voor Expo ’58. Decennia voor het woord circulair bouwen geïntroduceerd werd, heeft men eind jaren ’50 gebouwen volledig gedemonteerd en elders heropgebouwd met een nieuwe functie. Zo onhaalbaar is het dus niet!”

 

Toekomst  - nieuwe reeks 2025 met nieuwe auteurs!

 

Herbestemming is té boeiend en er zijn nog té veel herbestemmingen niet aan bod gekomen in onze reeks om er volledig een streep onder te trekken. 

Binnenkort gaan we van start met een nieuwe reeks 101 op 101 voor Herbestemming. Hiervoor zal een nieuwe ploeg van Herbestemmingsfans aantreden die ook gedurende het komende jaar knappe herbestemmingsprojecten zullen posten. En ja, voor we het vergeten… we willen Herbestemming in de nieuwe reeks iets breder opvatten: niet alleen gebouwen, maar ook design, groen en andere vormen van herbestemming. We trekken het open naar andere sectoren.

Deel deze link