Projecten 12 mei 2024

Project indienen

Provinciaal Hof: van gesloten erfgoed tot open huis

Na een intensieve restauratieperiode die bijna vier jaar in beslag nam, heropende het Provinciaal Hof in Brugge enkele weken geleden terug de deuren. Het prachtige erfgoedpand wordt voortaan gratis opengesteld voor het grote publiek en zal fungeren als ‘open huis’, dat te ontdekken valt van de voordeur tot de zolder. Bezoekers kunnen zich er laten betoveren door de neogotische charme van het pand, genieten van de lekkernijen die het Hofcafé aanbiedt of rondneuzen in de Hofshop vol regionale delicatessen. Zo willen we een warme thuis vormen voor elke bezoeker en gast.

Ons open huis zal vrij toegankelijk zijn voor bezoekers tijdens de reguliere openingsuren van 10.30 tot 18.00 uur. We willen gasten de kans gunnen om autonoom en op hun eigen tempo op ontdekkingstocht te gaan en zich te laten verrassen door de pracht en praal. Vooraf registreren is dan ook niet noodzakelijk. Gasten die meer verdieping wensen, kunnen aansluiten op een gratis rondleiding met gids. Deze staan gepland op volgende tijdstippen:

11.00 uur
14.00 uur
15.00 uur
16.00 uur

Locatie: Markt 3, 8000 Brugge.

Pastorie Leke

Herbestemming van een eeuwenoud landhuis (reeds in het jaar 1500 bekend als Pastorie), met respect voor de historiek van de site en de historische tuin met talrijke beschermde bomen. De renovatie van de voormalige Pastoriewoning vertrekt vanuit drijfveren mbt. duurzaamheid. Het is een inbreidingsproject, waarbij de site een deels publiek karakter met evenementenruimte en flexibele werkruimtes krijgt, gekoppeld aan een woning. Het aanpakken van historisch bouwkundig erfgoed met een bagage van vroegere verbouwingen en verschijningsvormen, vroeg een weldoordachte visie over de toekomst van het geheel. De algemeen bedenkelijke bouwfysische staat van het gebouw én de gebrekkige architecturale kwaliteit van enkele toevoegsels (19e en 20e eeuw) maakte dit een bijzonder uitdagend vraagstuk. Met de gevelrenovatie werd ervoor gekozen het Pastoriegebouw terug te brengen naar een 17e-18e eeuwse neoclassicistische verschijningsvorm, wat de authentieke (historische) Pastoriewoningen hun typische statigheid gaf. Met een zekere panache, en tegelijk een grote waardering voor de eenvoud van deze bouwwerken uit ons bouwkundig erfgoed, werden alle ruimtes tactiel en/of visueel gelinkt aan de mooie tuin en de nog deels aanwezige omwalling. Tijdens een bezoek aan Pastorie Leke is nog veel meer te ontdekken.

Op 12 mei is de Pastorie doorlopend te bezoeken tussen 10u00 en 13u00. Contactgegevens: gebroeders Laurenz en Antoine Rabaut, info@pastorieleke.be

Locatie: Lekedorpstraat 87, 8600 Diksmuide.

Nationale Bank in Antwerpen

De Nationale Bank van Antwerpen is een van de meest iconische gebouwen gelegen aan de Frankrijklei te Antwerpen. Ooit gebouwd als representatief bankgebouw, wordt deze site nu herbestemd tot kantoorlocatie. U kan een bezoek brengen aan de voormalige woonst van de gouverneur van de Nationale Bank, waar nu het kantoor van Erfgoed en Visie is gehuisvest. U krijgt ook een toelichting over diverse herbestemmingsprojecten van kleine tot grote monumenten, van kastelen en landhuizen, die door Erfgoed en Visie werden begeleid.

Bezoek mogelijk met verplichte inschrijving vooraf via dit formulier. Iedereen is welkom tussen 14u en 17u. Er wordt elk uur een rondleiding georganiseerd. Parkeren kan in de publieke parking ‘Nationale Bank’. Telefoon 03/309.09.93.

Locatie: Frankrijklei 166, 2000 Antwerpen.

Officierenbar

In Asiat Park wordt de voormalige Officierenbar van de vroegere militaire kazerne omgetoverd tot een lokaal, verbindend buurthuis en buurtbar dat vanwege de ambitieuze artistieke en architecturale samenwerking een bovenlokale uitstraling zal kennen. De artistieke ingreep beoogt een duurzame renovatie van dit autonoom gebouw enerzijds als buurtcafé en anderzijds als multifunctionele ontmoetingsplaats.

Het project kent een duurzame invulling vanwege de uitbating door Bar Bâtard, zij zorgen voor eet- en drinkgelegenheid op de site heel het jaar, een sociale dynamiek die wenselijk is na jarenlange leegstand. De plek krijgt dus een diverse invulling naargelang het seizoen. Op momenten dat de bar gesloten is zal het fungeren als buurthuis dat gratis ter beschikking gesteld wordt voor kleine lokale sociale organisaties in Asiat Park en bij uitbreiding Far West. De officierenbar zal dus sociale functie opnemen op de dagen dat Bar Bâtard gesloten is en tijdens de zomermaanden. Tijdens de winter wordt de officierenbar uitgebaat door Bar Batârd van donderdag tot en met zondag.

Als onderdeel van de Horst expo van dit jaar bundelden het experimentele collectief Stand Van Zaken en de multidisciplinaire kunstenaar Serban Ionescu hun expertise voor een totaal herontwerp van de voormalige Officierenbar. Het is een harmonieuze mix van circulaire materialen, levendige kleuren en cartooneske figuren. Lokale helden Bar Bâtard, bekend om hun microbrouwerij en bakkerij, zullen hun knowhow inbrengen in de bar, zodat er een toevluchtsoord ontstaat voor zowel kenners als toevallige bezoekers. Daarnaast zal armoedevereniging Warmkracht sociale initiatieven organiseren om de lokale buurt te ondersteunen. De bar is nu open voor het publiek, dus kom een drankje drinken tijdens de volgende openingstijden:

Vrije toegang van 12u - 20u

Locatie: Asiat Park, Mechelsesteenweg 255,1800 Vilvoorde

Werken in een boswachterswoning

De Boswachterswoning van het domein de Renesse te Malle is een sympathieke kleine woning, volledig omgeven door een groengebied van nagenoeg 400 ha. Ooit gebouwd als een maquette op ware grootte van wat de representatieve gevel van het te verbouwen kasteel zou worden, is hier nu een kantoor van Erfgoed en Visie gehuisvest. U wordt gastvrij onthaald in dit kantoor en u krijgt ook een toelichting over diverse herbestemmingsprojecten van kleine tot grote monumenten, van kastelen en landhuizen, die door Erfgoed en Visie werden begeleid.

Bezoek mogelijk met verplichte inschrijving vooraf via dit formulier. Iedereen is welkom tussen 14u en 17u. Er wordt elk uur een rondleiding georganiseerd. Er is een private parking naast de boswachterswoning. Telefoon 03/309.09.93.

Locatie: Lierselei 84, 2390 Malle.

Klaarchitectuur, De Waterhond

In 2016 namen we onze intrek in ‘De Waterhond’. Deze 16de-eeuwse kapel in Sint-Truiden wist ons dadelijk te charmeren. De passie voor architectuur, ruimte en beleving haalde het vlot van de puur rationele stemmen, die ons influisterden dat een nieuwbouw veel goedkoper zou zijn. Daarbij speelt de maatschappelijke meerwaarde ook een doorslaggevende rol.

Een maandenlange renovatie later werd dit beschermde monument onze nieuwe thuis. Het resultaat? Een opvallend, duurzaam en modern complex, waarbij vier op elkaar gestapelde kubussen in harmonie leven met het oorspronkelijke gebouw. Het samenspel tussen de witte blokken, het schilderachtige plafond en de grandeur van de authentieke kapel vormt een inspirerende ruimte.

Een rondleiding is mogelijk van 14u tot 18u. Inschrijving is verplicht via info@klaarchitectuur.be. Contactpersoon voor het praktische gedeelte is Nadia Jottard, 0497/23.36.09.

Locatie: Breendonk 41, 3800 Sint-Truiden.

Stadsbrouwerij de Koninck Antwerpen

Gelegen op de hoek tussen Mechelsesteenweg en Boomgaardstraat, vormt de site als landmark een belangrijke etappe voor wie de stad vanaf het zuid binnenrijdt. Lange tijd vormde de standsenclave een voor de buitenwereld afgesloten wereld. POLO Platform wordt door De Koninck aangezocht om de gebouwen te herbestemmen voor een nieuw programma met de idee om een handvol activiteiten te introduceren waarbij de brouwerij zich meer kan openstellen voor het publiek. Ondanks er slechts beperkte onderdelen van de sitegebouwen als 'beschermd erfgoed' te boek staan, kiest POLO er bewust voor om het complexe maar karaktervolle gebouwconglomeraat - een dorpje in de stad - als infrastructurele basis te nemen voor de nieuwe ontwikkeling.

 Vrije toegang van de binnenstraat. Openingsuren van de ambachten, winkels, bars en restaurants zijn te raadplegen via dekoninck.be.  Betalende rondleiding van de stadsbrouwerij met degustatie mogelijk mits inschrijving op bovenstaande site.

Locatie: Mechelsesteenweg 291, Antwerpen.

Recht op Zorg

Het iconische gebouw uit 1981 van Architect J. Piron op de Goossensvest in Tienen valt op in het straatbeeld door zijn gekartelde dakvorm en 4 kleurrijke ronde glasramen maar geeft langs de buitenzijde zeer weinig prijs van zijn functie en interieur.

Het gebouw deed jarenlang dienst als vredegerecht maar krijgt vanaf mei 2024 een nieuwe bestemming als wijkgezondheidscentrum en wordt daarmee een open en laagdrempelig huis voor iedereen die zorg nodig heeft: onder het motto “Recht op Zorg” wordt toegankelijke en geïntegreerde multidisciplinaire eerstelijnszorg aangeboden. Een wijkgezondheidscentrum wil met zijn werking bijdragen aan een open, solidaire, rechtvaardige en duurzame samenleving met aandacht voor diversiteit in al zijn aspecten. Het gebouw spreekt tot de verbeelding van elke passant maar wat er zich binnen afspeelt blijft goed verborgen. Ook het nieuwe programma maakt handig gebruik van het introverte karakter van het gebouw en waarborgt zo de privacy van zijn cliënten.

Op 12 mei zal Wijkgezondheidscentrum De Gete echter éénmalig laten binnenkijken in dit mysterieuze gebouw met zijn nieuwe functie. De architecten van AST77 zullen die dag aanwezig zijn om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Het gebouw is vrij te bezoeken tussen 14h en 17h. Voor bijkomende inlichtingen kan je mailen naar info@ast77.be.

Locatie: Goossensvest 15 in 3300 Tienen.

100 op 100 voor Herbestemming

In 100 op 100 voor herbestemming brengen Pieter Verfaillie, Ruben Willaert, Sara Vermeulen, Wouter Polspoel (hoofdredacteur Circubuild), Bertrand Lafontaine (hoofdredacteur Architectura) en Rik Neven (Palindroom) 100 mooie voorbeelden van herbestemming onder de aandacht. De serie loopt van 12 mei 2023 tot en met 12 mei 2024. Dan vindt de eerste editie van de herbestemmingsdag plaats.

Je kan het overzicht van alle gepresenteerde herbestemmingen terugvinden via deze klik 100 op 100 voor herbestemmen.

Simmendans - kantoor dmvA architecten

De site ‘Simmendans’ kende tussen 1588 en 1793 zijn eerste hoofdstuk als kloosterpand van het Klooster van Bethanië. Vanaf 1810, maakte het deel uit van Brouwerij Den Posthoorn, waarna ze voor een lange tijd werden gebruikt als kantoorwinkel genaamd 'New Mispelters', die maar liefst 73 jaar een vaste waarde in de straat was. Na het sluiten van de kantoorwinkel in 2019 begon een nieuw hoofdstuk voor de historische gebouwen. Door een zorgvuldige reconversie transformeerde de kleinschalige stedelijke site tot een gemengd project. dmvA architecten, gevestigd in het rechtse gedeelte van de site, ontwierp er verschillende woningen, commerciële ruimten en hun eigen kantoor.

Naar aanleiding van Herbestemmingsdag nodigt dmvA iedereen uit voor een rondgang door het kantoor als onderdeel van de herbestemde site. Doorlopend te bezoeken tussen 13u00 en 17u00.

Locatie: Sint-Katelijnestraat 16, Mechelen.

Hal5 (met steun van Miss Miyagi)

Hal5 is een zelfbedruipende tijdelijke herbestemming (5 jaar) van een beschermde industriële spoorweghal (2000m²) achter het station van Leuven. De herbestemming werd georganiseerd rond 4 thema’s: beweging, voeding, gemeenschapsopbouw en duurzaam ondernemen en zet sterk in op betaalbare ruimte en kruisbestuiving tussen zeer diverse actoren.

Zondag 12 mei bruist Hal5 helemaal dankzij Camping Flamingo (een markt met / door lokale makers en ook heel wat herbestemde spulletjes :)) ), de bar en foodshops die volop draaien, het ijsjeskraam dat voor verkoeling zorgt, ... Dé ideale dag om één van de projecten waar het Miss Miyagi-verhaal mee begon, te bezoeken.

Doorlopend te bezoeken tussen 12u00 en 00:00.

Locatie: Locomotievenstraat 5, 3000 Leuven.

Open deur in Mariadal Hoegaarden

Kom samen de toekomst van Mariadal maken op 11 en 12 mei 2024. Tijdens een groot publieksmoment wordt het kader voor de toekomst van de kloostersite Mariadal voor het eerst gecommuniceerd aan de buitenwereld. Een rijke geschiedenis van Bogaerden en 200 jaar kloostergemeenschap met onderwijs en zorg worden verteld en vertaald naar een nieuw tijdperk voor de plek. En we doen dat samen met u, als toekomstig bezoeker, bewoner of ondernemer. Tijdens  de tweedaagse kan u uw interesse tonen om er te wonen, te werken of andere activiteiten te organiseren.

De Zusters van de Vereniging met het Heilig Hart, gedragen door het Aartsbisdom Mechelen-Brussel, initiëren via het studieteam de toekomst voor het domein en de stakeholders. U bent van harte welkom. Gratis toegang. Bevestiging van uw komst is welkom, maar niet vereist. Tijdstip: 11 mei van 10h00 tot 17h00 en 12 mei van 10u tot 13u.  Contact en alle info via Mariadalherbloeit. Breng zeker ook uw kinderen mee, er wordt een tekenwedstrijd georganiseerd!

Locatie: Mariadal - Klein Overlaar 3, 3320  Hoegaarden (toegang via de parking in de Kloosterstraat).

Werken op een industriële erfgoedsite

De be-MINE site te Beringen is de grootste industriële mijnerfgoedsite van Europa. Dankzij de restauratie van het vroegere ingenieursgebouw, destijds volledig gebouwd met lokale materialen, naar een moderne kantoorruimte mét behoud van de authenticiteit, werd de historische bestemming in ere hersteld. Dit is de hoofdzetel van de United Experts groep, een groep van ingenieurs-experten in bouw, milieu, erfgoed voor industrie, landbouw, overheid en particulieren.

Bezoek mogelijk met verplichte inschrijving vooraf via dit formulier. Iedereen is welkom tussen 14u en 17u. Er kan elk uur een rondleiding plaatsvinden.Volg de bordjes met "United Experts" vanuit de grote parking van het Be-Mine winkelcentrum. Telefoon 011/711.991.

Locatie: Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen.

Site Paters Redemptoristen Roeselare

De site Paters Redemptoristen in het centrum van Roeselare wordt door Triginta en haar team herbestemd tot een inclusieve woon-, werk- en recreatieplek. We willen de site graag openstellen voor geïnteresseerden aan de hand van een werfbezoek met rondleiding. Kom alles te weten op de website Holy Offices.

Om dit te organiseren werken graag met verplichte inschrijving via deze link. Rondleiding om 15h00. Contact: tessa.van.gucht@triginta.be / 0477 420 736.

Locatie: Delaerestraat 33, 8800 Roeselare.

Maak kennis met de definitieve plannen van de Sint-Godelieveabdij in Brugge

Een belangrijke mijlpaal is aangebroken voor de Sint-Godelieveabdij. Terwijl de restauratie van de abdijmuren en het archeologisch onderzoek net is opgestart, kunnen we de plannen voor de verdere restauratie- en bouwcampagne op de abdijsite bekendmaken.

Graag nodigen we alle buren, bewoners uit Brugge en iedereen met een hart en passie voor erfgoed uit op 𝟭𝟭 𝗺𝗲𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟰 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝗸𝗲𝗿𝗸 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗮𝗯𝗱𝗶𝗷. Van 𝟭𝟯𝘂𝟯𝟬 𝘁𝗼𝘁 𝟭𝟲𝘂𝟯𝟬 delen we de plannen. Ook is er de mogelijkheid tot vraagstelling aan Toerisme Vlaanderen en het ontwerpteam van B-architecten, B-juxta architecten, OMGEVING en hun partners. Hierbij alvast het programma van de namiddag:

13𝘶30: 𝘐𝘯𝘩𝘰𝘶𝘥𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬𝘦 𝘵𝘰𝘦𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵𝘱𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘮𝘢

14𝘶00: 𝘈𝘳𝘤𝘩𝘪𝘵𝘦𝘤𝘵𝘶𝘳𝘢𝘭𝘦 𝘱𝘭𝘢𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘥𝘦 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘵𝘪𝘦- 𝘦𝘯 𝘣𝘰𝘶𝘸𝘤𝘢𝘮𝘱𝘢𝘨𝘯𝘦

14𝘶30: 𝘗𝘭𝘢𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘢𝘢𝘯𝘭𝘦𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘵𝘶𝘪𝘯𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘰𝘮𝘨𝘦𝘷𝘪𝘯𝘨

15𝘶00: 𝘋𝘶𝘶𝘳𝘻𝘢𝘢𝘮𝘩𝘦𝘪𝘥

15𝘶30: 𝘗𝘭𝘢𝘯𝘯𝘪𝘯𝘨 & 𝘸𝘦𝘳𝘧𝘪𝘯𝘳𝘪𝘤𝘩𝘵𝘪𝘯𝘨

16𝘶00: 𝘋𝘪𝘷𝘦𝘳𝘴𝘦 𝘵𝘩𝘦𝘮𝘢’𝘴 𝘻𝘰𝘢𝘭𝘴 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘨𝘳𝘢𝘭𝘦 𝘵𝘰𝘦𝘨𝘢𝘯𝘬𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬𝘩𝘦𝘪𝘥, 𝘧𝘪𝘭𝘰𝘴𝘰𝘧𝘪𝘦 𝘙𝘦𝘪𝘻𝘦𝘯 𝘯𝘢𝘢𝘳 𝘔𝘰𝘳𝘨𝘦𝘯, 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘨𝘳𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘳𝘰𝘦𝘳𝘦𝘯𝘥- 𝘦𝘯 𝘪𝘮𝘮𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘦𝘦𝘭 𝘦𝘳𝘧𝘨𝘰𝘦𝘥, 𝘦𝘹𝘱𝘭𝘰𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪𝘦,...

Locatie: Boeveriestraat 45, Brugge

Opendeur in Beythem Kerke Roeselare

Honderd jaar na de bouw van de Parochiekerk Sint-Godelieve te Beitem onderging deze een metamorfose.

De kerk werd ontwijd en onlangs herbestemd als gemeenschapszaal voor onder meer de plaatselijke verenigingen waardoor ‘Beythem Kerke’, het kloppend hart vormt van Beitem. Naargelang het gebruik kan het gebouw opgedeeld worden in een grote zaal en kleine zaal met buitenterras aan de oostzijde. De extra toegangen, sanitair blok, keuken en bar spelen hierop in. Ook de omgeving rond de kerk wijzigde met een herinrichting van de parkeerhaven en aan de noordzijde een natuurlijke speelzone zichtbaar vanuit de kerk en aanpalend aan de school.

Tijdens deze opendeurdag is iedereen van harte welkom tussen 14 en 17 uur. Er worden 3 rondleidingen voorzien om 14, 15 en 16 uur. Graag op voorhand inschrijven voor de rondleidingen via de link. Dit alles wordt gratis aangeboden. Organisatie van Stad Roeselare in samenwerking met Beythem Kerke vzw en BCQ Architecten en Demeyere J&A architecten.

Locatie: Meensesteenweg 719, 8800 Roeselare.

Cohousing De Okelaar

De renovatie van een oud klooster met 2 schoolgebouwen tot de ecologische Cohousing De Okelaar met 24 units, waarbij het experiment niet geschuwd werd: groendaken op 45°, een micro warmtenetwerk, zuivering van grijs water, een zonneboiler van 63m², alle binnenafwerking met leem, uitgebreide groengevels, inzetten van levend groen als constructief element, enz.

Bezoek aan De Okelaar om 14u. Rondleidingen gedurende ongeveer 2 uur. Gratis toegang. Inschrijven verplicht via okelaar@gmail.com.

Locatie: Oppemstraat 8, 1861 Wolvertem.

Sint-Machutuskerk Wannegem

Gemeente Kruisem, Heuvelheem vzw en Kerkfabriek Sint-Machutus Wannegem bundelen de krachten om een toekomst te schrijven voor de monumentale Sint-Machutuskerk. Op herbestemmingsdag vertellen we welke weg we hebben afgelegd sinds 2016 en wat de plannen zijn voor de toekomst. Ervaar via digitale voorstellingen hoe de kerk zal dienen als een plek voor mensen met een zorgvraag en voor de hele gemeenschap.

Kom langs tussen 14 u en 17 u.
Contact: lutgart.parmentier@kruisem.be.

Locatie: Wannegemdorp 2A, 9772 Wannegem (Kruisem)

Huis Delsart (Miss Miyagi & Stadsmakersfonds)

De familiezaak Delsart startte in 1840 als leerlooierij in de Brusselsestraat. Begin 20e eeuw volgde de - voor velen welbekende - winkel aan de Bondgenotenlaan. Het pand (mét leerbewerkingsatelier) is een beschermd monument.

Huis Delsart werd zeer recent aangekocht door Stadsmakersfonds, en voordien in handen van Fonds Delsart, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Mensen kunnen hier op Herbestemmingsdag terecht voor meer informatie over het ecosysteem rond Miss Miyagi en haar zusterbedrijven Teherbestemmen.be, Stadsmakersfonds en Operating Collective. Deze vier bedrijven zetten zich, elk op hun eigen manier, in voor de herbestemming van bijzonder vastgoed.

Ook stellen we hier onze plannen voor die we rond Huis Delsart koesteren: een voorbeeldproject om binnenstedelijke winkelwandelgebieden te heractiveren voor en door lokale makers en ondernemers, met atelierruimtes, werkplekken en een gedeelde winkel.

Doorlopend te bezoeken tussen 10u00 en 13u00.

Locatie: Bondgenotenlaan 81, 3000 Leuven.

Sint-Anna kapel Dentergem

De Sint-Anna kapel  werd in 2023 getransformeerd tot een unieke evenementenlocatie met een publiek uitkijkplatform. Ooit slechts een kapel in naam, degradeerde het gebouw tot een stapelhuis en koeienstal. Nu, meer dan 160 jaar later, krijgt Sint-Anna eindelijk de kans om haar oorspronkelijke functie te vervullen en mensen samen te brengen binnen haar eeuwenoude muren. Benieuwd naar de volledige geschiedenis van de kapel? Kom het ontdekken op de herbestemmingsdag en ga op zoek naar de verborgen tatoeages die in de betonnen buitentrap zijn verwerkt.

Kom langs op 12 mei tussen 10u en 18u.

Locatie: Tieltseweg 70, 8720 Dentergem

Herbestemming station Kortrijk

De werkgroep 'Red ons Station' en de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw organiseren een boeiende namiddag over het thema herbestemming en exposeren de resultaten van een een ideeënwedstrijd voor de herbestemming van het station van Kortrijk. Tijdens deze bijeenkomst worden ook de prijzen aan de winnaars van de ideeënwedstrijd uitgereikt. Dit alles zal gebeuren op Herbestemmingsdag, op zondag 12 mei e.k., in het Boekenhuis Theoria. Het namiddagprogramma ziet er als volgt uit:

•    13.30 uur: Ontvangst met koffie
•    14 uur: Verwelkoming door Hendrik Nelde, voorzitter VVIA
•    14.05 uur: Lezing door Adriaan Linters, ere-voorzitter VVIA: Herbestemmingsproblematiek in het algemeen, en van stationsgebouwen in het bijzonder
•    14.45 uur: Presentatie door Pascal Vandenhende De herbestemming van het Kortrijkse Casinogebouw tot Boekenhuis: een volgende stap
•    15.00 uur: Ideeënwedstrijd Red het Station van Kortrijk: Voorstelling van de ingediende creatieve alternatieven - uitreiking van de prijzen
•    16 uur: Burgeratelier: de deelnemers vertolken concreet hun visie over het nieuwe Kortrijkse station  
•    17 uur: Aperitief en nabeschouwingen

alle info op railwayheritage.eu

Locatie: Boekenhuis Theoria, Casinoplein 10, 8500 Kortrijk.