Herbestemmingsdag (12 mei 2024)

In Vlaanderen moeten we fier zijn en willen we laten zien wat er al gebeurt om de maatschappij en het milieu terug in balans te brengen. Over de sectoren heen gaan we met ‘herbestemmen’ als gemene deler initiatieven en innovatie acties een podium geven. Tonen dat dat wat nodig is, mogelijk is en ook reeds gebeurt. 

=> Wat is Herbestemming voor ons?

Herbestemming is meer en meer een gemene deler die we terugvinden in alle motoren waar onze maatschappij op draait. Het gaat erom dat overal waar we ons begeven, dat alles wat vandaag rondom ons zien en gebruiken, vroeg of laat een nieuwe bestemming krijgt. 

Gebouwen, initieel ontworpen voor een welbepaalde functie komen terecht in een andere context, een andere tijdsgeest en worden telkens opnieuw bestemd. Herbestemd zeg maar. Tenminste, dat is mogelijk. Maar ook de stoel waarop u zit. Die verdwijnt straks gewoon van onder uw poep net zoals de jeans die u draagt. Waar gaat u heen? Waar gaat die stoel naartoe? Wat gebeurt er straks met de ruimte waarin u deze tekst leest? En met uw jeans? 

Het zijn alledaagse zaken die ons soms wat meer, soms wat minder beroeren. Maar ze gaan ons allemaal aan. En we zijn er ook mee bezig, wij weten dat…

 

=> Waarom starten we vandaag 2023?

Er is een hoge nood om de maatschappij, de economie en het milieu terug in balans te brengen. En dat doen we niet door te blijven herhalen wat we de afgelopen decennia deden. Een omschakeling in onze denk en doe wijze is aan gang en ‘herbestemmen’ lijkt de gemene deler die alles kan samenbrengen op weg naar een toekomst. 

Heel wat initiatieven vinden al plaats rondom ons en ondernemers innoveren. Alleen ziet niet iedereen die altijd. Hier willen we iets aan doen, door ze te traceren en er gebundeld de aandacht op te vestigen. Telkens opnieuw, jaar na jaar. We beginnen hier in Vlaanderen en dromen ervan uit te deinen naar Europa en zelf de wereld, want dat is nodig.

Deel deze link